1. Grammatica-regels leren

Als je een grammatica regel leert, moet je minstens 5 zinnen maken , waarin die regel gebruik wordt. Het moeten regels zijn die de leerling zelf maakt. De leerling moet het opschrijven en laten controleren. Laat ze de voorbeelden uit het boek bestuderen.

  1. Zinnen vertalen en zelf nakijken

Veel leerlingen schrijven de vertaling op voor ze goed nadenken. Als ze klaar zijn, kijken ze het soms na, vaak niet.

Ze zouden eerst na moeten denken over welke grammatica regel ze toe moeten passen en dan pas doen.

De leerling kan zijn fouten uit de zin halen door telkens op 1 onderdeel te letten.

  1. Eerst kunnen ze de zin hardop lezen en inwendig luisteren of het klinkt. Om te horen of de zin klinkt , moet je vaak Engels, Franse, Duitse woorden hardop uitspreken. Inje inwendige bandrecorder staan dan al veel zinen opgeslagen en daarmee wordt de zin vergeleken. Als je nooit luidop Engels, Frans, Duits leest zul je dat ‘gevoel’ voor Engels, Frans, Duits moeilijk krijgen.,
  2. Daarna let je bijv. alleen op tijd- en plaatsbepalingen,
  3. Vervolgens alleen op het gezegde en de werkwoordsvormen,
  4. Tot slot lees je de tekst weer en let je alleen op de schrijfwijze van de woorden. Hierbij moet je elk woord apart even aankijken en desnoods in stukjes verdelen. Je zult zien dat sommige woorden niet ‘staan’.
  1. Taal overhoren

Werkwoordsvormen. Laat leerlingen de vorm in een zin gebruiken om te controleren of  het ook begrepen is. Vraag, nadat de leerling de rijtjes heeft opgesomd, door elkaar eens de betekenis van het werkwoord in die vorm, bijv. ils sont.

  1. Uitspraak van een taal

Spreek de taal hardop uit. Luister naar buitenlandse liedjes, kijk naar films.

Ook op de website staan diverse programma’s.

  1. Nederlandse woorden leren

Laat de leerling het woord opschrijven en de betekenis op zoeken . Sommige woorden worden anders uitgesproken dan geschreven. Laat de woorden  uitspreken. Laat ze zinnen maken met het woord. Vraag aan de leerling of hij het woord kan visualiseren, of hij er een bepaald beeld bij heeft.